Follow-up bijeenkomst veilig en open sportklimaat

Sportverenigingen moeten een veilige plek zijn voor alle leden. Iedereen heeft recht op een veilig en inclusief sportklimaat. Ook draagt het thema bij aan de vitaliteit en toekomstbestendigheid van jouw vereniging. Kortom: een veilig en open sportklimaat is urgenter dan ooit. Maar waar begin je en hoe pak je dit aan?

Dit was de trigger voor vijf Hoeksche Waardse sportverenigingen, LHBTI-belangengroep HW en HW Actief om zich in te schrijven voor de digitale bijeenkomst over een veilig en inclusief sportklimaat op maandag 30 november. Tijdens deze interactieve avond, die werd georganiseerd door de Sportraad Hoeksche Waard, stonden de onderwerpen LHBTI-acceptatie en anti-discriminatie binnen de sport(vereniging) centraal. Met sprekers Sidris van Sauers (RADAR) en Pepijn Geldof (Rotterdam Sportsupport) gingen de deelnemers de diepte in over deze actuele thema’s. Zo ging het over meer diversiteit in besturen, het belang van rolmodellen, het uitdragen van socialen normen, de gevolgen van homograppen, het leren van andere verenigingen, zichtbaar maken van inclusiviteit (bv met regenboogvlaggen) en het (anoniem) peilen of leden zich veilig voelen binnen de verenging. 

De Sportraad Hoeksche Waard kijkt terug op een geslaagde avond. De onderlinge discussies, de kennisoverdracht en interactieve presentaties maakten de avond van begin tot eind boeiend. Bob Roos, secretaris van HW Hoeksche Waard, gaf direct na afloop aan dat hij de gedragscode van zijn vereniging op de website heeft aangepast. Daarnaast andere deelnemers reageerden met enthousiasme dat ze graag opvolging willen geven om meer bewustwording te creëren rondom LHBTI-acceptatie en anti-discriminatie

Deelnemende verenigingen/organisaties:

  • Korbatjo
  • Atletiekvereniging Cromstrijen
  • VTO Cromstrijen (2x)
  • FCC de Spuicrossers
  • HC Hoeksche Waard
  • LHBTI-belangengroep
  • HW Actief                    

Clubpanel
Nog even aandacht voor het volgende: Sportraad Hoeksche Waard wil graag samen met andere enthousiaste verenigingsbestuurders een klankbord/panel vormen. We vragen bestuurders om actief hun mening te geven op bepaalde vragen/thema’s. Dat doen we digitaal. Als deelnemer aan het panel ontvang je af en toe een e-mail met een digitale vragenlijst om in te vullen. Dit werkt heel eenvoudig, de tijdsinvestering is bovendien heel beperkt.

Wil uw vereniging deelnemen aan dit panel? Stuur dan een e-mail naar bestuur@sportraadhw.nl