Terug naar overzicht
26 april 2023 Lintjesregen 2023 in de Hoeksche Waard: ook clubvrijwilligers onderscheiden

De dag voorafgaand aan Koningsdag vindt de traditionele Lintjesregen plaats, dit jaar op woensdag 26 april. In de Hoeksche Waard reikte burgemeester Aptroot vandaag 15 koninklijke onderscheidingen uit namens Koning Willem-Alexander. Drie daarvan zijn voor Hoeksche Waardse clubvrijwilligers: Frans Dahrs (Korbatjo) en meneer en mevrouw Troeleman (SHO).

Voor een koninklijke onderscheiding komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Burgemeester Aptroot: ”Lintjesregen is elk jaar weer een bijzondere en feestelijke gebeurtenis. Ik ben ongelooflijk trots dat zoveel mensen in de Hoeksche Waard zich met hart en ziel inzetten voor de medemens, de buurt of soms zelfs ver daarbuiten. Al jarenlang staan ze klaar voor een sportvereniging, de ouderen of mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Ze doen alles voor goede doelen, stellen het cultureel erfgoed veilig, ontwikkelen een product of zijn op een andere manier onmisbaar voor een organisatie. In deze tijden, waarin vrijwilligers steeds schaarser worden, is dat iets om te koesteren. Zij maken onze samenleving mooier. Het is fijn om deze bijzondere, liefdevolle mensen vandaag in het zonnetje te zetten.”

Frans Dahrs
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Frans Dahrs is sinds 1986 vrijwilliger bij en bestuurslid (1986-ongeveer 2005) en voorzitter (2012- 2018) van de korfbalvereniging Korbatjo in Oud-Beijerland. Door zijn inspanningen steeg het ledenaantal en daarmee de levensvatbaarheid van de vereniging. Tijdens het voorzitterschap heeft hij zich hard gemaakt om een langgekoesterde wens van de vereniging uit te laten komen: het realiseren van kunstgras. Begin dit jaar is daarvoor de vergunning verleend. Bijna elke andere taak die een vrijwilliger binnen een vereniging kan uitvoeren, heeft hij vervuld. Frans was trainer en coach, bondsscheidsrechter en begeleider van het jaarlijkse Pinksterkamp. Ook was hij actief met het grotendeels zelf organiseren van het schoolkorfbaltoernooi, mede-organiseren van feesten en activiteiten en het maandelijks ophalen van oud papier. Al zo’n 13 jaar is hij zeer betrokken bij het G-korfbal bij Korbatjo. Nog steeds draait hij bardiensten en fluit hij bij wedstrijden van de vereniging. Hij doet dit naast zijn betaalde functie bij DrechtwerkActief.

Meneer en mevrouw Troeleman
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Adrie Troeleman  heeft vanaf 1977 ontelbare vrijwilligersposities vervuld bij de voetbalvereniging Steeds Hoger Oud-Beijerland (SHO). Als zoon van 1 van de oprichters in 1930 is hij zijn club altijd trouw gebleven. Nu dus al 46 jaar. In die periode was hij grensrechter, jeugdleider, bestuurslid van de supportersvereniging en redactielid en vormgever van het maand- en later weekblad ‘De Spil’. Daarnaast voerde hij de ledenadministratie en organiseerde hij het SHO Doelpuntenfonds. Halverwege de jaren 90 maakte hij een aantal jaren deel uit van het hoofdbestuur. In het archiveren van documenten, foto’s en krantenknipsels steekt hij al jarenlang veel tijd (sinds 1993). Hij is al 10 jaar lid van de onderhoudsploeg (sinds 2013). Adrie ondersteunt de kantinecommissie en staat tijdens de wekelijkse bridgeavonden achter de bar. Verder is hij fotograaf bij evenementen en plechtigheden en maakt hij wedstrijdverslagen voor de website en social media. Vaak opent hij ’s ochtends de verenigingslocatie en sluit hij die in de avond weer af en zet hij het alarm erop.

Nel Troeleman is net als haar man Adrie van grote waarde voor SHO. Zij is al sinds 1977 de steun en toeverlaat voor de club. Zij voerde de ledenadministratie en was penningmeester van de supportsvereniging (1985-1995). Daarnaast maakte zij deel uit van de toneelgroep van de voetbalvereniging (eind jaren 70-half jaren 80). In de jaren 80 organiseerde zij mede het SHO Doelpuntenfonds en was zij redactielid van het maand- en later weekblad ‘De Spil’. Een aantal jaar was ze penningmeester van het hoofdbestuur (halverwege jaren 90). Nog steeds is Nel gastvrouw in de bestuurskamer bij de thuiswedstrijden en int zij de entreegelden bij de thuiswedstrijden. Tot haar huidige taken behoren ook het ondersteunen van de kantinecommissie en van de penningmeester van het hoofdbestuur. Tijdens de wekelijkse bridgeavonden is zij (sinds 1987) een vertrouwd gezicht als barvrouw. Zij is het luisterend oor voor alle leden. Verder helpt zij haar man met het archiveren van foto’s en krantenknipsels (sinds 1993). Zo is een unieke verzameling aan mooie historische clubmomenten ontstaan.